Impuls Brzegowy w Plastycznej Płycie Pierścieniowej - Stańczyk, A.E. (Engineering Transactions, 1982)
Praca zawiera studium ruchu płyt pierścieniowych, których brzeg zewnętrzny znajduje się pod działaniem dowolnie zmiennego w czasie impulsowego obciążenia poprzecznego. Przyjęto ostatnie sztywno-plastyczny model materiału polegający warunkowo Coulomba-Treski. Założono, że proces deformacji rozwija się zgodnie ze stowarzyszonym prawem płynięcia i jest ograniczony zakresem małych przemieszczeń. Analizowano płyty utwierdzone i swobodnie podparte. Przedstawiono podejście, w którym równania równowagi dynamicznej zastąpiono równaniami ruchu wynikającymi z zasad mechaniki ciał sztywnych.Uzyskanie rozwiązania w postaci zamkniętej pozwoliło na sformułowanie ważnego prawa określającego czas przejścia konstrukcji sztywno-plastycznej w konfigurację ze stałym profilem pola prędkości, w której następuje zakończenie ruchu.