Doświadczalna Weryfikacja Teorii Obliczeń Sił w Procesie Wyciskania - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1981)
Praca zawiera porównanie teoretycznych i doświadczalnych wartości bezwymiarowego ciśnienia normalnego na tłoku w procesie Wyciskania cylindrycznego pręta przez matryce stożkowe. Wyniki obliczeń uzyskane metodą charakterystyk zaczerpnięto z pracy [12]. Ocenę górną wzięto z prac [4, 5 i 15]. a dolną z pracy [13]. Do wiadczenia wykonano przy pięciu zmiennych parametrach procesu wyciskania dwuczęściowych próbek z PA2. Zbudowano do tego celu specjalne stanowisko. Porównanie wyników wskazuje na bliską zgodność do wiadczenia z oceną górną bez tarcia. Bliższe rozwiązania ścisłego są te wartości ciśnień, do obliczenia których wartość granicy plastyczności na ścinanie brano z warunku plastyczności Hubera-Misesa przy zaawansowanym odkształceniu. Zwrócono uwagę na niejednoznaczność interpretacji doświadczenia i teorii idealnej plastyczności. Spowodowane to jest trudnościami z określeniem granicy plastyczności materiału znajdującego się w obszarze uplastycznienia.