Stateczność Dynamiczna Układów Dyskretnych - Gryboś, R. (Engineering Transactions, 1980)
Znane pojęcie statycznej charakterystyki wyboczeni owej uogólnione zostało na przypadek obciążenia dynamicznego. Na tej koncepcji oparto metodę obliczania dynamicznego obciążenia krytycznego układów dyskretnych. Rozważania i twierdzenia ogólne zilustrowano kilkoma przykładami badania stateczności układów nieliniowych o jednym i dwóch stopniach swobody pod obciążeniem o przebiegu skokowym.