Podstawowe Zasady Wariacyjne w Statyce Ośrodków Siatkowych - Łaziński, P. (Engineering Transactions, 1980)
Praca poświęcona jest zastosowaniom metod rachunku wariacyjnego do budowy przybliżonych rozwiązań zadań, formułowanych w języku mechaniki ośrodków siatkowych. Po wyprowadzeniu postaci podstawowych zasad wariacyjnych badano różne sposoby konstruowania rozwiązań przybliżonych wraz z szeroko pojęta analiza błędu. Przedyskutowano przydatność kilku miar błędu z punktu widzenia informacji przydatnych dla inżyniera. Wnioski wynikające z tej analizy zilustrowano na prostym przykładzie. W przygotowywanej do druku pracy autor zajmuje się wykorzystaniem przedstawionej metody w zagadnieniu stateczności płaskich układów kratowych. Zaproponowane niżej miary błędu wydają się być tam szczególnie przydatne.