Drgania Losowe Pręta Będącego Elementem Pewnego Układu Hybrydowego - Pietrzakowski, M. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy przedstawiono statyczną analizę drgań prostego układu hybrydowego pod działaniem losowego wymuszenia kinematycznego. Badany układ złożony jest z pręta podpartego na brzegach na dyskretnych elementach lepkosprężystych. Wymuszenie stanowią pionowe i kątowe przemieszczenia podpór będące stacjonarnymi procesami losowymi drugiego rzędu. Stosując analizę korelacyjną wyznaczono czasowo-przestrzennego funkcje korelacji losowego pola przemieszczeń i sił wewnętrznych dla procesów zginania i skręcania pręta oraz odpowiadające im wariancje. Wyniki przykładu liczbowego zilustrowano wykresami.