Metoda Badania Stateczności Żurawi Przejezdnych - Filonik, R. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy zaproponowano wykorzystanie do badania stateczności żurawi bezpośredniej metody Lapunowa i jej uogólnień. Przedstawiono metodykę pozwalającą efektywnie oszacować obszar stateczności żurawia oraz podać ostateczne warunki stateczności żurawia w przypadku istnienia sił zaburzających. Rozważania przeprowadzono na przykładzie żurawia przejezdnego przeanalizowano fazę rozruchu mechanizmu jazdy.