Skrętno-Giętne Drgania Niejednorodnego Pręta Cienkościennego - Skarżyński, R. (Engineering Transactions, 1979)
Wyprowadzono równania różniczkowe opisujące wymuszone, tłumione drgania pryzmatycznego pręta cienkościennego o niejednorodnie w przekroju poprzecznym rozmieszczonej gęstości. Rozwiazanie równań zilustrowano przykładem, w którym wyprowadzono je pomijając wpływ sił bezwładności związanych z deplanacja przekrojów poprzecznych. Wskazano na możliwość wykorzystania takiego rozwiązania jako modelu niektórych konstrukcji inżynierskich.