Nieustalone Pełzanie Pręta Ściskanego Mimośrodowo Siłą Dowolnie Zmienną w Czasie - Rysz, M.; Życzkowski, M. (Engineering Transactions, 1979)
Celem niniejszej pracy jest analiza pełzania pręta ściskanego mimośrodkowo znaną zmienną w czasie siłą; pełzanie opisano prawem Rabotnowa. Wyprowadzone równania podstawowe opisujące proces scałkowano numerycznie, uprzednio doliczając wszystkie niezbędne wielkości w otoczeniu punktu początkowego t=0; posłużono się tu rozwinięciami prawa pełzania w uogólnione szeregi potęgowe. Wyniki obliczeń pozwalają śledzić zmiany ugięcia, naprężeń i odkształceń zarówno w czasie jak i na długości pręta. Zdefiniowany w pracy czas krytyczny, zbliżony do czasu Kempnera-Hoffa, w przypadku małych mimośrodów porównano z czasem krytycznym Rabotnowa-Szestierikowa dla pręta prostego, stwierdzając na ogół znaczne różnice.