Przybliżona Analiza Nieustalonego Pola Temperatury w Żebrach Prostych - Rup, K.; Taler, J. (Engineering Transactions, 1979)
Za pomocą metody uśredniania funkcjonalnych poprawek określono nieustalone pole temperatury w żebrach prostych o stałej grubości - przy skokowej zmianie temperatury i strumienia cieplnego u podstawy żebra.