Analiza Parametrów Odbitej Fali Uderzeniowej w Układzie Gaz-Ciało Stałe - Maciejewski, M.; Maranda, A.; Nowaczewski, J.; Zygmunt, B. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy rozpatrzono problem refrakcji normalnych fal uderzeniowych na granicy fazy gazowej i stałej (powietrze metale). Zbadano zmianę parametrów fali odbitej i załamanej jako funkcji intensywności fali padającej przy różnych fizyko-mechanicznych własnościach kontaktujących ośrodków. Uzyskane wyniki tłumaczą rolę powietrza kontaktującego z powierzchnia pyłu glinowego jako składnika zawiesinowych materiałów wybuchowych. Powietrze to, nagrzane przez odbita fale uderzeniowa do bardzo wysokiej temperatury (rzędu kilkunastu tysięcy stopni), powoduje wyparowanie aluminium i początkuje egzotermiczna reakcje utleniania paliwa, podtrzymując w ten sposób proces detonacji.