Funkcje Przemieszczeń dla Drugiego Osiowo-Symetrycznego Zagadnienia Mikropolarnej Elastostatyki - Dyszlewicz, J. (Engineering Transactions, 1978)
W ramach mikropolarnej elastostatyki rozważa się problem osiowo-symetrycznej deformacji opisany przez wektor przemieszczenia u (r, z) = (0, u3, 0) i wektor obrotu j (r,z) = (jx, 0, jz). Autor [14] zaproponował odmienna od innych dróg [2-5], naprężeniowa drogę rozwiązania tego zagadnienia i uzyskał reprezentację pól podobna do znanej reprezentacji W. NOWACKIEGO [2]. Niniejsza praca stanowi rozszerzenie [14] na przypadek niejednorodnych równań. Pokazuje się, że dla rozwiązania zagadnienia z obciążeniami masowymi wystarczy znajomość pewnych funkcji c (r, z), s (r, z). ho (r, z) oraz F* (r, z), Y* (r, z), natomiast przypadek trwałych odkształceń sprowadza się do wyznaczenia funkcji c* (r, z) oraz F* (r, z), Y* (r, z).