Metoda Kinematyczna w Dynamice Konstrukcji Sztywno-Plastycznych - Bąk, G. (Engineering Transactions, 1977)
Przedstawiono metodę kinematyczna rozwiazywania niestacjonarnych problemów dynamiki konstrukcji sztywno-plastycznych w zakresie małych przemieszczeń. Wybór odpowiedniego pola prędkości przemieszczeń, w każdej chwili procesu płynięcia dokonuje się na podstawie twierdzenia ekstremalnego teorii plastyczności [1]. Zastosowanie metody zilustrowano przykładami określenia ruchu sztywno-idealnie plastycznej płyty prostokątnej i powłoki kulistej o malej wyniosłości. Rozważano obciążenie dynamiczne dowolnie zmienne w czasie.