Konsolidacja Półprzestrzeni Lepko-Sprężystej z Mieszanymi Warunkami Przepuszczalności Brzegu jako Zagadnienie Płaskie - Arenicz, R.; Gaszyński, J. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy rozważono konsolidację półpłaszczyzny lepko-sprężystej z mieszanymi warunkami przepuszczalności brzegu. Podano efektywne wzory na wyznaczanie osiadań brzegu półpłaszczyzny oraz rozkład ciśnienia porowego na nieprzepuszczalnej części brzegu.