Zastosowanie Zasady Gaussa do Przybliżonego Rozwiązywania Równań Różniczkowych Przewodzenia Ciepła - Taler, J. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy przedstawiono metodę przybliżonego rozwiązywania zagadnień nieustalonego przewodzenia ciepła w ciałach stałych opartą na zasadzie najmniejszego działania (Gaussa), którą zastosowano do przekształconego przez Biota równania przewodzenia ciepła. Przedstawiono również praktycznie zastosowanie metody, rozważając nieustalone pole temperatury w półprzestrzeni, na granicy której dany jest strumień cieplny zależny od czasu i temperatury powierzchni.