Obliczenia Statyczne Segmentowych Powłok Obrotowych z Żebrami - Błocki, J. (Engineering Transactions, 1977)
Opierając się na liniowej teorii powłok cienkich, podano w pracy ogólny algorytm i program obliczania statycznego zespołu powłok obrotowych połączonych szeregowo przez pierścienie kołowe. Dla każdego segmentu powłokowego uwzględniono dowolny kształt i zmienna grubość wzdłuż południka, ortotropie materiału powłoki, ortotropie konstrukcyjna wynikającą z użebrowania zewnętrznymi lub wewnętrznymi pierścieniami kołowymi, dowolne obciążenie sitami powierzchniowymi i brzegowymi oraz sitami wynikającymi z obciążenia żeber. Opisany problem sformułowano w postaci wariacyjnej. Numeryczny algorytm poszukiwania wartości ekstremalnej oparto na zastosowaniu różnic skończonych w kierunku południkowym oraz na rozwinięciu w szereg trygonometryczny W kierunku równoleżnikowym. Program STAPOR napisano W języku ALGOL 60 i uruchomiono na maszynie cyfrowej ODRA 1204. Możliwości programu przedstawiono na przykładzie obliczeń chłodni kominowej, której górny brzeg jest usztywniony pierścieniem.