Fotogrametryczna Metoda Pomiaru Płaskiej Deformacji - Drescher, A.; Ostaficzuk, S.; Rudkowski, S.; Trąmpczyński, W. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy omówiono pewna optyczna metodę pomiaru płaskiej deformacji ciała polegającą na wykorzystaniu obrazu stereoskopowego, powstającego na skutek paralaksy czasowej. Podstawowa zaletą metody jest jej polowy charakter, łatwość przygotowania ciała do pomiarów oraz możliwość natychmiastowej oceny charakteru deformacji i selekcji doświadczeń. Podano przykłady zastosowania metody w badaniach ośrodków sypkich metali. Omawiana metoda może znaleźć szersze zastosowanie w wielu badaniach doświadczalnych.