O Funkcjach Naprężeń w Dwuwymiarowych Quasi-Statycznych Zagadnieniach Termosprężystych - Bojda, K.H. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy omówiono funkcje naprężeń dla płaskiego stanu odkształceń uwzględniając sprzężenie pola deformacji z polem temperatury. Składowe stanu naprężenia i temperaturę wyrażono przez cztery funkcje naprężeń. Omówiono również niektóre przypadki szczególne oraz wykazano, że w wielu zagadnieniach sprzężnych quasi-statycznych temperatura spełnia równanie dyfuzyjne.