W Sprawie Pewnego Założenia o Stałości Temperatury w Łożysku Ślizgowym - Breczko, T. (Engineering Transactions, 1976)
Praca jest poświęcona zagadnieniu pola temperatury w filmie olejowym poprzecznego hydro-dynamicznego łożyska ślizgowego. Przedyskutowano w niej stosowane uproszczenia przy wyprowadzeniu równania Reynoldsa oraz sprawdzono prawdziwość założenia o stałości temperatury na grubości filmu olejowego.Przedstawiono wyniki pomiarów temperatury na powierzchni roboczej panewki w kanałach wlotowych oleju do łożyska. Przedstawiono wyniki rozwiązania numerycznego przyjętego modelumatematycznego. We wnioskach omówiono charakterystyczne cechy pola temperaturowego W filmie olejowym badanego łożyska oraz zwrócono uwagę na celowość uwzględniania zmian temperaturyna grubość filmu olejowego.