Nieliniowe Równania Ruchu Małowyniosłej Sprężystej Trójwarstwowej Powłoki - Bugajny, D. (Engineering Transactions, 1976)
Praca niniejsza zawiera wyprowadzenie ogólnych równań rozpatrywanego zagadnienia oraz sprowadzenia ich do trzech podstawowych równań różniczkowych cząstkowych względem niewiadomych funkcji: napreżeń, przemieszczenia poprzecznego (ugięcia) oraz odkształcenia postaciowego warstwy wypełniającej. Równania podstawowe dotyczą dynamiki powłoki trójwarstwowej o niesymetrycznej izotropowej budowie warstw i uwzględniają efekt inercji obrotu elementu powłoki oraz początkowe odchylenie od kształtu geometrycznego idealnego. W przypadku szczególnym rozważa się nieliniowe zagadnienie stateczności dynamicznej otwartej trójwarstwowej powłoki walcowej, ściskanej silami zmieniającymi się w czasie według funkcji wykładniczej. Przedstawiono wyniki przykładu liczbowego, dotyczące tego ostatniego przypadku.