Określenie Geometrycznie Zmiennych Kształtów Konstrukcji Siatek Stożkowo Kulistych - Alabrudziński, Z.; Frąckiewicz, H. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy rozważono problem geometrycznej zmienności zamkniętych siatkowych powłok stożkowo-i walcowo-kulistych. Opierając się na kryterium statycznym geometrycznej zmienności zamkniętych konstrukcji siatkowych, określono związki między parametrami geometrycznymi badanych powłok w przypadku ich geometrycznie zmiennych kształtów. Prace zilustrowano wykresami przedstawiającymi wpływ poszczególnych parametrów geometrycznych na geometrycznie zmienny kształt konstrukcji. Dla powłoki stożkowo-kulistej podano także związki przybliżone między geometrycznie zmiennymi parametrami konstrukcji oraz podano zakres ich stosowalności.