Wpływ Historii Deformacji Plastycznej na Pełzanie Miedzi w Złożonym Stanie Naprężenia - Kowalewski, Z. (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono wyniki badań pełzania miedzi elektrolitycznej w stanie wyżarzonym oraz zdeformowanej plastycznie w temperaturze pokojowej. Doświadczenia pełzania przeprowadzono w płaskich stanach naprężenia realizowanych na cienkościennych próbkach rurkowych przez różne kombinacje siły osiowej i momentu skręcającego w temperaturze 573K. Rezultaty eksperymentalne dla materiału nieodkształconego posłużyły do weryfikacji założeń quasi-liniowej teorii pełzania. Wyniki drugiego okresu pełzania opisano zmodyfikowanym prawem Nortona.