Analiza Drgań Własnych Konstrukcji Kontaktujących się z Cieczą, Przeprowadzona za Pomocą Programu SAP-IV - Do Trong, Hien (Engineering Transactions, 1989)
W pracy przedstawiono rozwiązania analityczne i numeryczne drgań niektórych konstrukcji sprężystych (belkowych, płytowych, zbiorników) kontaktujących się z cieczą. Po zbudowaniu modelu matematycznego, skonstruowano przestrzeń liniową opisującą sprzężenie drgań konstrukcji i powierzchni swobodnej. Sprowadzono problem do równania liniowego operatorowego, dokonano analizy własności operatora wykazując, że jest symetryczny i dodatni. Z tego wynika, że spektrum jest dyskretne i dodatnie. Dzięki temu można dokonać wyboru metody do wyznaczania częstości drgań. W przykładzie numerycznym rozpatrzono zagadnienie drgań własnych belki sprzężonej z cieczą wypełniającą zbiornik o przekroju prostokątnym. Zadanie to rozwiązano dwoma sposobami: metodą elementów skończonych (za pomocą programu SAP-IV) oraz metodą Ritza i porównano otrzymane wyniki.