Metoda Obliczania Współczynnika Kształtu oraz Rozkładu Naprężeń i Odkształceń dla Płaskiej Próbki ze Środkowym Otworem - Kujawski, D. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy przedstawiono wzór analityczny na obliczanie współczynnika kształtu dla próbek płaskich o skończonej szerokości z karbem w postaci otworu. Zaproponowano również metodę pozwalającą na obliczanie rozkładu lokalnych odkształceń sprężysto-plastycznych i naprężeń w pobliżu karbu. Analizę przeprowadzono opierając się na rozwiązaniu dla sprężystej płyty ze szczeliną o zaokrąglonym wierzchołku. Do obliczeń lokalnych naprężeń i odkształceń adaptowano zależność Neubera. Wyniki doświadczalne oraz otrzymane metodą elementów skończonych porównano z wynikami obliczonymi proponowaną metodą.