Drgania wymuszone płyty o średniej grubości - Szcześniak, W. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy analizowano drgania wymuszone płyty izotropowej o średniej grubości spełniającej warunki brzegowe swobodnego podparcia. Rozwiązanie polegało na wyznaczeniu trzech nieznanych funkcji w, xn, xr. Funkcje te spełniają równania różniczkowe odpowiednio czwartego i drugiego rzędu. Wyznaczono trzy pasma częstości drgań swobodnych. Wyniki rozwiązania podane zostały w formie podwójnych szeregów. Obciążenie ciągłe lub skupione jest harmoniczne lub nagle przyłożone do płyty. Analityczne wyniki rozwiązania zaprogramowano na mikrokomputer. Praca jest ilustrowana tablicami i rysunkami.