Ogólne Sformułowanie Równań Ruchu Ośrodka Lepkosprężystego - Podhorecki, A. (Engineering Transactions, 1987)
Rozpatruje się dowolny liniowy ośrodek lepkosprężysty. W równaniach naprężenie-odkształcenie występują wielomianowe operatory różniczkowe względem czasu. Do wyprowadzenia ogólnych równań przemieszczeniowych ruchu wykorzystano metodę wariacyjną. Stosując metody elementów skończonych do dyskretyzacji przestrzennej, uzyskano układ zwyczajnych równań różniczkowych względem czasu. Równania te można rozwiązać numerycznie dobrze znanymi i oprogramowanymi metodami (stosowanymi w m.in. metodzie elementów skończonych).