Numeryczna Analiza Dwuteowych Sprężysto-Plastycznych Ram Płaskich z Uwzględnieniem Wyboczenia Środników. Część I. Podstawy Analizy oraz Analiza Sprężysto-Plastyczna - Bauer, J.; Kleiber, M.; Sosnowski, W. (Engineering Transactions, 1985)
W pracy przedstawiono podstawy numerycznej analizy płaskich ram dwuteowych z uwzględnieniem efektów niesprężystych oraz wyboczeniowych. Rozpatrzono ramy złożone z dowolnie usytuowanych na płaszczyźnie belek dwuteowych o różnych półkach. Problem rozwiązano stosując metodę elementów skończonych. Efekty niesprężyste uwzględniono zakładając sprężysto-idealnie plastyczny model materiału oraz koncentrację stref plastycznych w przywęzłowych przekrojach belek. Ze względu na założone geometryczne charakterystyki układu oraz rozpatrywane obciążenia uwzględniono interakcję trzech sił wewnętrznych: momentu zginającego, siły podłużnej oraz siły poprzecznej. Wymagało to określenia odpowiednich warunków stanu granicznego w przestrzeni sił uogólnionych. Efekty wyboczeniowe uwzględniono dopuszczając możliwość sprężystego lub sprężysto-plastycznego wyboczenia środników belek, analizując szczegółowo powyboczeniową nośność elementów.