Model Zniszczenia Rozciąganego Pasma z Otworem Kołowym - Chrzanowski, M.; German, J. (Engineering Transactions, 1985)
Zaproponowano opis wzrostu otworu kołowego w rozciąganym pasmie w wyniku powstania i rozwoju pola uszkodzeń związanego z procesami reologicznym Otrzymane rozwiązanie numeryczne stanowiło podstawę porównawczą dla zaproponowanych uproszczeń w wyprowadzonych równaniach opisu analitycznego. Przedstawiono możliwość zastosowania uzyskanych wyników do opisu nukleacji pęknięć wzdłuż granic ziaren materiałów polikrystalicznych.