Identyfikacja Modelu Dynamicznego Żurawia Samochodowego - Jedliński, W. (Engineering Transactions, 1984)
Przedstawiono proces identyfikacji drgań żurawia samochodowego HY-63; wykorzystując arbitralnie sformułowany model strukturalny. Przeprowadzono identyfikację częściową, przyjmując parametry masowe wyznaczone drogą obliczeniową, a współczynniki sztywności i tłumienia wyznaczono na podstawie badań eksperymentalnych tego żurawia. W procesie identyfikacji wykorzystano również teorię układów częściowych.