Funkcje Naprężeń w Szczescioparametrowej Teorii Powłok - Rychter, Z. (Engineering Transactions, 1984)
W ramach teorii liniowej rozważono równania równowagi powłok posiadających sześć lokalnych stopni swobody [3-8]. Przedstawiono parametryczne rozwiązanie ogólne tych równań, wyrażone za pomocą sześciu funkcji naprężeń.