Komunikaty: Koncentratory Fali Detonacyjnej (Punktowy i Liniowy) - Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1983)
Zaproponowano dwa układy (koncentratory) złożone z odpowiedniej konfiguracji segmentów ładunku stałego materiału wybuchowego o symetrii cylindrycznej i różnych prędkościach detonacji. W układach tych można generować w wycinku (sektorze) kuli lub walca koncentryczne fale detonacji. Fronty tych fal mają kształt czaszy kulistej lub odcinka powierzchni cylindrycznej, które propagują się w kierunku środkach wycinka kuli (rys. 1) lub osi wycinka walca (rys. 2). Specyfika konstrukcji koncentratorów polega na odpowiednim wyprofilowaniu powierzchni kontaktu poszczególnych ich segmentów. W pracy wyprowadzono zamknięte wzory określające postać tych powierzchni. Na drodze obliczeń numerycznych określono wartości parametrów, przy których objętości wycinków (kuli i walca) oraz powierzchnie koncentrycznych frontów fal osiągają maksymalne wartości. Ma to ważne znaczenie dla praktycznych zastosowań tego rodzaju układów kumulacyjnych, szczególnie przy napędzaniu linerów o powierzchni kulistej lub cylindrycznej.