Stateczność Ściskanej w Kierunku Włókien Warstwy Kompozytu przy Różnych Warunkach Brzegowych - Blinowski, A. (Engineering Transactions, 1983)
Rozpatrzono stateczność wewnętrzną nieskończonej warstwy materiału zbrojonego niewydłużanymi elementami o skończonej sztywności na zginanie w kierunku poprzecznym do warstwy przy ściskaniu pomiędzy dwoma sztywnymi płytami przy różnych kombinacjach warunków brzegowych na styku płyt z materiałem. Wyznaczono krytyczną wartość naprężenia ściskającego oraz postać utraty stateczności dla dziesięciu różnych przypadków.