Drgania Belki przy Stochastycznym Wymuszeniu Impulsowym - Iwankiewicz, R. (Engineering Transactions, 1982)
Rozważane są drgania swobodnie podpartej belki o zmiennej masie i sztywności. Proces wymuszenia przyjęto jako serię przypadkowo pojawiających się impulsów o losowych amplitudach i losowym rozkładzie przestrzennym. Przyjęto, że chwile występowania impulsów są opisane procesem Poissona. W celu efektywnego rozwiązania zagadnienia zastosowano metodę energetyczną. Rozprzężenia równań ruchu tak sformułowanego układu o skończonej liczbie stopni swobody dokonano za pomocą transformacji własnej. Wyprowadzono oraz przedyskutowano wzory na wartość oczekiwaną i wariancję ugięcia belki w przypadku ogólnym i dla konkretnej postaci procesu wymuszenia. Omówiono wyniki przykładu liczbowego i przedstawiono je graficznie.