Unimodalna Optymalizacja Drgających i Narażonych Na Utratę Stateczności Łuków o Osi Wydłużalnej - Błachut, J. (Engineering Transactions, 1982)
Posługując się zasadą Pontriagina rozważono zagadnienie optymalizacji zmienności przekroju poprzecznego łuku rozciągliwego prowadzącej do minimum objętości materiału przy ustalonych obciążeniach zewnętrznych, częstościach drgań i więzach geometrycznych. Przedstawiono przykład optymalizacji dla obustronnie utwierdzonego łuku kołowego. Rozważono również optymalizację względem obciążenia, krytycznego prowadzącego do wyboczenia.