Jedno i Dwumodalna Optymalizacja Ramy Portalowej - Bochenek, B.; Gajewski, A. (Engineering Transactions, 1982)
W pracy przedstawiono problem optymalnego kształtowania ramy portalowej narażonej na utratę stateczności. Wykazano niewystarczalność jednomodalnego sformułowania problemu i określono jego zakres poprawności w zależności od wyniosłości ramy oraz ograniczeń geometrycznych nałożonych na przekrój poprzeczny. Sformułowano i rozwiązano również zadanie optymalizacji parametrycznej w klasie odcinkowo stałych funkcji określających przekrój poprzeczny elementów ramy.