Pierscieniowy Stempel na Warstwie Poprzecznie Izotropowej z Dowolnymi Warunkami na Brzegu Dolnym - Rogowski, B. (Engineering Transactions, 1981)
Rozpatrzono zagadnienie sprężystego kontaktu dla warstwy poprzecznie izotropowej, spoczywającej na dwuparametrowym podłożu Winklera, w którą wciskany jest sztywny pierścieniowy stempel o dowolnej podstawie spełniającej warunki osiowej symetrii. Mieszane zagadnienia brzegowe napisano w postaci potrójnych równań całkowych, które następnie zredukowano do równania całkowego Fredhohna pierwszego rodzaju. To ostatnie zostało zastąpione układem czterech równań całkowych Fredholma drugiego rodzaju względem czterech funkcji wyznaczających poszukiwane rozwiązanie, wygodnym przy iteracyjnej metodzie. Podano wzory dla normalnych naprężeń kontaktowych i siły działającej na stempel oraz iteracyjne rozwiązanie dla przypadku pierścieniowego stempla o płaskiej podstawie i grubej warstwy.