Nieliniowe Zagadnienie Stateczności Trójwarstwowej Powłoki Walcowej przy Obciążeniach Złożonych - Ostwald, M. (Engineering Transactions, 1981)
W pracy przedstawiono analizę przebiegu utraty stateczności trójwarstwowej powłoki walcowej poddanej osiowemu ściskaniu, ciśnieniu zewnętrznemu i skręcaniu. Równania stateczności uzyskano na drodze energetycznej. Przy ich wyprowadzaniu przyjęto niesymetryczny kształt przekroju poprzecznego powłoki, tzn. różne grubości i własności fizyczne warstw nośnych. Dla określenia przemieszczeń dowolnych punktów powłoki wykorzystano hipotezę linii łamanej. Nieliniowe równia stateczności rozwiązano metodą Bubnowa-Galerkina. Uzyskano układ trzech nieliniowych równań algebraicznych, który pozwala na wyznaczenie obciążeń krytycznych jako funkcji ugięcia powłoki. Wyniki obliczeń numerycznych przedstawiono w postaci wykresów i tablic.