Równania sprężystości teorii odkształceń skończonych dla płyt i powłok - ŁAPIN, N. W. (Engineering Transactions, 1980)
Wyprowadzono jeden z wariantów równań konstytutywnych należących do nieliniowej (kwadratowej) teorii sprężystości. Rozszerzono metodę, podaną w pracy [4], wyprowadzenia równań fizykalnych dla małych deformacji – na przypadek ogólniejszy. Otrzymano tym sposobem stosunkowo proste równania w zakresie nieliniowym.