Ocena trwałości zmęczeniowej w warunkach obciążeń losowych o szerokim widmie - SZALA, Józef (Engineering Transactions, 1980)
W pracy omówiono metodę oceny trwałości zmęczeniowej w warunkach obciążeń losowych o szerokim widmie, na przykładzie wyników badań i obliczeń zmęczeniowych węzła konstrukcyjnego. Proponowaną metodę obliczeń opartą na wykorzystaniu liniowych hipotez komulacji uszkodzeń zmęczeniowych oraz uproszczonych zależności opisujących charakterystykę zmączeniową, oceniono na podstawie porównania wyników obliczeń z wynikami programowanych badań zmęczeniowych.