Niestacjonarne oddziaływanie elementów konstrukcji z ośrodkiem - GUŹ, A.N.; KUBIENKO, W.D. (Engineering Transactions, 1980)
Opracowanie jest poświęcone omówieniu podstawowych wyników badań przeprowadzonych w Instytucie Mechaniki Akademii Nauk USRR na temat aktualnych zagadnień niestacjonarnego oddziaływania fal z przeszkodami w postaci ciał sztywnych lub sprężystych.