Zginanie Obrotowo-Symetrycznie Sferycznej, Małowyniosłej Powłoki Ortotropowej - Nagórski, R.; Trawiński, K. (Engineering Transactions, 1980)
W pracy rozważono sprężysta, ortotropową powłokę sferyczna o małej wyniosłości, obciążona obrotowo-symetrycznie. Rozwiązanie ogólne problemu zginania uzyskano na podstawie równań H. Reissnera za pomocą funkcji Bessela i szeregów potęgowych (całki szczególne). Na przykładzie powłoki o jednym brzegu, obciążonej ciężarem własnym zbadano zachowanie się ustroju przy różnych parametrach charakteryzujących ortotropię i wpływ pominięcia całek szczególnych równań Reissnera na rozwiązanie.