Zastosowanie Analizy Stanów Granicznych do Badania Stateczności Nasypów - Coussy, O.; Salecon, J. (Engineering Transactions, 1980)
Teoria analizy wytrzymałościowej układu mechanicznego opiera się na znajomości jedynie kryterium wytrzymałościowego materiału. Na podstawie twierdzenia kinematycznego można zdefiniować współczynnik zniszczenia, którego znaczenie jest jasne: gdy współczynnik ten jest mniejszy od 1, wtedy następuje zniszczenie układu pod wpływem przełożonych obciążeń. Współczynnik ten może być łatwo określony lub oszacowany na podstawie podejścia kinematycznego teorii ogólnej. Dla problemu zachowania się nasypów rozwija się tutaj metodę pozwalającą na oszacowanie tego współczynnika w sposób prosty i łatwy do zastosowania przy wykorzystaniu metod numerycznych; podaje się również nomogramy. Metodę te zastosowano do rzeczywistego przypadku zniszczenia nasypu i wydaje się, że uzyskano bardzo dobry opis zaobserwowanego typu zniszczenia. W końcu na podstawie ścisłej teorii stanów granicznych analizuje się i wyjaśnia konieczność przyjęcia wprowadzonych hipotez przy wykorzystaniu metod tradycyjnych; przeprowadzono porównanie wyników obu metod.