Doświadczalna Analiza Ściskania Bloku Skalnego pomiędzy Płytami - Zawada, J. (Engineering Transactions, 1980)
Rozpatrzono proces ściskania bloku skalnego pomiędzy płaskimi, sztywnymi płytami. Założono liniowy warunek zniszczenia Coulomba oraz, że proces przebiega w warunkach płaskiego stanu odkształcenia. Rozwiązania teoretyczne otrzymano metodą charakterystyk. Wyniki badań, które wykonano dla czterech rodzajów skał porównano z tymi rozwiązaniami.