Pewne Rozwiązanie Problemu Zginania Powłoki Sferycznej Obciążonej Obrotowo-Symetrycznie - Wiśniakowski, P. (Engineering Transactions, 1980)
W pracy podano rozwiązanie problemu statyki cienkiej powłoki sferycznej o stałej grubości wykonanej z materiału sprężyście jednorodnego i znajdującej się w obrotowo symetrycznym stanie zgięciowym. Otrzymano za pomocą rzeczywistych szeregów potęgowych rozwiązanie formalnie ściśle dla powłoki sferycznej o dwóch brzegach. W odróżnieniu od znanych rozwiązań opartych przeważnie na równaniach Reissnera rozwiązano zagadnienie bezpośrednio w przemieszczeniach.