Wpływ Napromieniowania Neutronami na Mechanizmy Lepkoplastycznego Płynięcia Miękkiej Stali - Pęcherski, R. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy przeanalizowano mechanizmy plastycznego płynięcia i warunki kruchego przejścia. Problem ten zbadano dla miękkiej stali na podstawie dostępnych wyników badań eksperymentalnych. Wyznaczono zależność między temperaturą kruchego przejścia, prędkością odkształcenia i wielkością ziarna. Przedyskutowano obszary działania mechanizmów deformacji plastycznej i kruchego pękania na płaszczyźnie temperatura-prędkość odkształcenia. Omówiono podstawowe efekty napromieniowania neutronami oraz jego wpływ na mechanizmy plastycznego płynięcia w miękkiej stali. Wyprowadzono zależności temperatury kruchego przejścia od dozy napromieniowania. Wyznaczono obszary działania mechanizmów dyspacji wewnętrznej dla napromieniowanej miękkiej stali na płaszczyźnie temperatura-prędkość odkształcenia.