Wariacyjna Metoda Wyznaczania Efektywnych Własności Lepkosprężystych, Anizotropowych Materiałów Złożonych - Tokarzewski, S. (Engineering Transactions, 1978)
Celem niniejszej pracy jest sformułowanie metody wariacyjnej opisu efektywnych własności mechanicznych anizotopowych kompozytów liniowo lepkosprężystych, znajdujących się w stanie ustalonych drgań harmonicznych. W tym celu dla liniowych materiałów lepkosprężystych sformułowano zasady wariacyjne, a następnie wykorzystano je do wyznaczenia granic na efektywne moduły i podatności zespolone. Rozważania zostały zilustrowane dwoma przykładami obliczeń granic efektywnych modułów zespolonych dla dwuskładnikowych kompozytów, z których jeden składa się z poprzecznie izpotropowych włókien, drugi zaś z materiałów regularnie anizotropowego i izotropowego.