Nowa Metoda Badania Cienkich Blach przy Ściskaniu - Dietrich, L.; Turski, K. (Engineering Transactions, 1978)
Praca zawiera opis konstrukcji nowego przyrządu do badania krzywej umocnienia przy ściskaniu płaskich próbek. Przyrząd składa się z szeregu płytek połączonych suwliwie, dzięki czemu długoś przyrządu zmienia się odpowiednio do długości deformowanej próbki. Podano przykładowo dla stopu aluminium krzywa umocnienia uzyskana przy zastosowaniu omawianego przyrządu.