Badania Dyskretno-Ciągłego Układu Mechanicznego o Własnościach Losowych - Sarna, M. (Engineering Transactions, 1977)
Praca stanowi kontynuację badań zawartych we wcześniejszych opracowaniach [4 i 5]. Dyskretno-ciągły układ mechaniczny złożony z pręta i szeregu oscylatorów harmonicznych, modelujący własności układu elektrod zbiorczych elektrofiltru, ma również pewne własności losowe. Uwzględniono losowość chwili zetknięcia mas dyskretnych z prętem oraz losowość zmian mas dyskretnych w czasie. Rozważania prowadzono zakładając, że przy wymuszeniu krótkotrwałym rozchodzą się jednowymiarowe, płaskie fale sprężyste. Wyznaczono wartości przecięte i wariancję przemieszczeń oraz siły oddziaływania pręta na dowolną masę. Praca może znaleźć wykorzystanie w badaniach doświadczalnych nad własnościami elektrod zbiorczych oraz w ich projektowaniu.