Hydromagnetyczny Przepływ Cieczy Lepkiej w Szczelinie Między Powierzchniami Obrotowymi Nieruchomą i Drgającą Skrętnie - Walicki, E. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy rozważa się hydromagnetyczny przeplyw lepkiej i przewodzącej cieczy w szczelinie między powierzchniami obrotowymi o pionowej osi symetrii, przy czym górna powierzchnia jest nieruchoma, a dolna wykonuje drgania skrętne. Dla rozwiązania zagadnienia użyto zlinearyzowanych równań ruchu cieczy dla osiowej symetrii przepływu w układzie krzywoliniowych ortogonalnych współrzędnych x, q, y związanych z dolna powierzchnia. W wyniku otrzymano formuły określające takie parametry przepływu, jak składowe prędkości ux, u0, uy oraz ciśnienie p.