Modele Warstwowe Grubych Płyt i Powłok - Kufel, W. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przedstawiono koncepcję warstwowych modeli sprężystych grubościennych płyt i powłok. Płyty i powłoki potraktowano jako ciała z więzami wewnętrznymi, których teorie podał CZ. WOŹNIAK [1, 2]. Umożliwia to podanie dogodnych kryteriów szacujących rozwiązanie. Zdefiniowano szczególny rodzaj więzów wewnętrznych, tzw. więzy wielomianowe. Rozpatrzono problem stosowalności modelu warstwowego.