Zgniatanie Plastycznego Walca Płaskimi, Gładkimi Stemplami - Petryk, H. (Engineering Transactions, 1976)
Do analizy procesu zgniatania plastycznego walca płaskimi stemplami w warunkach płaskiej deformacji zastosowano metodę linii poślizgów. Przedstawione rozwiązania obejmują wszystkie stadia procesu symetrycznego zgniatania walca dowolna liczba stempli. Przedyskutowano zagadnienie kompletności rozwiązań oraz podano wykresy nacisków dla trzech i czterech stempli. Na przykładzie zgniatania trzema stemplami zilustrowano wpływ asymetrii obciążenia na postać siatki linii poślizgów.